تلاش برای چاره‌جویی از موانع راه اندازی و توسعه شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد
تلاش برای چاره‌جویی از موانع راه اندازی و توسعه شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد

سی و هفتمین جلسه دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی به منظور بررسی موانع راه اندازی و توسعه شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد و همچنین پیگیری بحث تفیض اختیارات مورد مطالبه دستگاه‌های استانی از مرکز، با حضور تشکل‌های اقتصادی و نمایندگان دستگاه‌های متولی، برگزار شد.

به گزارش اخترشرق؛ علی اکبر لبافی، رئیس دبیرخانه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در ابتدای جلسه با اشاره به دغدغه ایجاد واحدهای تولیدی و اقتصادی جدید در بعضی از شهرک های صنعتی استان و توسعه واحدهای مستقر، عنوان کرد: محدودیت‌هایی در بحث تامین زمین مناسب برای این بحث به ویژه در شهرک‌های صنعتی اطراف مشهد وجود دارد.  بخشی از مشکلات، پیرو پیگیری‌های قبلی، از جانب مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی پاسخ گفته شد و موانع تا حدودی برطرف گردید اما با این حال همچنان نیاز به کمک بیشتر در این حوزه وجود دارد. به هر رو، ورود سرمایه های جدید به بخش صنعت و اقتصاد استان باید مغتنم شمرده شود و زیرساخت های لازم نیز برای آن فراهم آید.

وی ادامه داد: اخیرا شرکت شهرک ها در نامه ای را به تشکل ها اعلام نموده که مشکل زمین در قالب کسب و کارهای کوچک و متوسط در برخی از شهرک ها از جمله چناران، ماشین سازی، کلات، فریمان، سبزوار، قوچان، فرآوری صنایع غذایی و خیام تا حدودی برطرف شده است و این آمادگی وجود دارد تا چنان چه فعالان اقتصادی در این رابطه تقاضای زمین کنند، واگذاری در چند شهرک مذکور انجام بگیرد اما کماکان در خود مشهد و چناران این محدودیت ها به روال گذشته باقی بوده و طبیعی است که در این دو شهرستان باید همراهی بیشتری در این رابطه داشته باشند تا بتوانیم از ظرفیت های موجود، برای ایجاد کسب و کارهای جدید و توسعه بنگاه های اقتصادی موجود، بهره بگیریم.

لبافی به ایجاد شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد اشاره کرد و این ظرفیت را فرصت مغتنمی برای استقرار واحدهای صنعتی عنوان کرد و یادآور شد: شرکت شهرک های صنعتی مشهد ۵ در ۲۸ کیلومتری مشهد_ فریمان قرار گرفته و دارای سند ثبتی در ۳ فاز است که فرآیند توسعه ۵ هزار هکتاری آن دردستور کار قرار دارد و نیاز است با کمک دستگاه های مربوطه این مهم محقق شود. ایجاد چنین زیرساختی به توسعه بهتر مراکز تولیدی و صنعتی در استان ما کمک خواهد کرد و بعضی محدودیت هایی که در شهرک های موجود به لحاظ زمین ایجاد شده، با ایجاد چنین ظرفیتی تا حدی مرتفع می گردد.

او یادآور شد: البته بر سر تامین بعضی زیرساخت ها برای این شهرک، دغدغه‌هایی وجود دارد که تلاش داریم در تعامل با دستگاه های دولتی متولی و شرکت‌های خدمات‌رسان، آن ها را مرتفع سازیم.

*زیرساخت های لازم برای توسعه شرکت شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد فراهم نیست

در ادامه، جعفر فرشچی، معاون عمران و محیط زیست شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی تریبون را در اختیار گرفت و بیان کرد: متاسفانه در بحث احداث شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد، بعضی زیرساخت ها فراهم نیست و شکل گیری چینی ساختاری و جذب مراکز صنعتی به آن در گرو تامین همین زیرساخت ها و امکانات می باشد.

وی به پیگیری هایی اشاره کرد که برای اخذ مجوزهای محیط زیست، تامین آب و برق این شهرک انجام شده و عنوان کرد:  مشکل اصلی شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد معارضین آن بوده است که از اواخر سال ۹۷ ، مانع از اجرای پروژه های عمرانی شده اند و در این خصوص مذاکراتی نیز با وکیل معارضین در دادسرای ناحیه ۴ مشهد و همچنین جلسه ای با فرماندار و بخشدار رضویه صورت گرفت که نتیجه ای در پی نداشته است. این مسئله ما را در پیشبرد طرح هایمان برای تامین و تکمیل زیرساخت های این شهرک نیز با مشکل مواجه کرده است.

فرشچی توضیح داد: این شهرک اگرچه دچار مشکل معارض است اما مالکیت این اراضی با شرکت شهرکهای صنعتی می باشند. البته پیمانکاران ما در حال فعالیت هستند و معارضین هنوز جلوی آنها را نگرفته اند. هم اکنون مشکل انتقال برق به این شهرک حل شده؛ اما موضوع انتقال آب باقی مانده است البته که منابع آبی پیش بینی شده و نیازمند همکاری و تسهیلگری در این حوزه هستیم.

*اداره کل محیط زیست، حامی توسعه شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد است

قادر طالب زاده، کارشناس اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی نیز در همین مورد تصریح کرد: مشکلی در خصوص توسعه شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد وجود ندارد و ما حامی این موضوع هستیم، اما باید ارزیابی مسائل زیست محیطی از سوی هیات دولت صورت بگیرد. به بیان دیگر موافقت هیات وزیران برای توسعه این شهرک ضروری است، چرا که این شهرک در شعاع ۳۰ کیلومتری شهر قرار می گیرد.

وی افزود: روند قانونی آن است که شرکت شهرک های صنعتی مطالبه خود را به هیات وزیران منعکس کند، سپس اداره کل محیط زیست استان پیگیر اجرا و توسعه این طرح از مرکز خواهد بود.

کارشناس اداره کل حفاظت محیط زیست استان خاطرنشان کرد: روند قانونی آن است که شرکت شهرک های صنعتی مطالبه خود را به هیات وزیران منعکس کند و سپس اداره کل محیط زیست هم پیگیر اجرا و توسعه این طرح از مرکز خواهد بود.

وی یادآور شد: ابلاغ ارزیابی زیست محیطی برای توسعه شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد صورت گرفته است، اما ارزیابی شرکت شهرک های صنعتی در حیطه اختیارات استان نیست و باید توسط تهران مورد بررسی قرار بگیرد. در واقع موافقت اولیه انجام شده اما ارزیابی نهایی در تهران صورت می گیرد. در واقع فقط در صورتی که مجوز مذکور از سوی هیات وزیران اخذ شود، ارزیابی زیست محیطی در تهران انجام می گیرد.

معظمی فر، کارشناس دیگر اداره کل حفاظت محیط زیست استان نیز در همین مورد تصریح کرد: شرکت شهرک های صنعتی باید خود پیگیر مجوز هیات دولت باشند اما در صورت ضرورت ما نیز همکاری لازم را خواهیم داشت. البته ناگفته نماند اگر این موضوع از سوی استانداری نیز مورد پیگیری قرار بگیرد، این بحث سریع تر به نتیجه خواهد رسید.

لبافی، رئیس دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان در پاسخ به توضیحات ارائه شده، بیان کرد: هر دستگاه باید معاون و کارشناس مورد تایید مدیر کل را به جلسات شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی اعزام کند، چرا که توافقات و صحبت های کارشناسان محور فعالیت دستگاه ها خواهد بود.

وی یادآور شد: شهرک صنعتی شماره۵ مشهد برای ایجاد در هزارو۲۰۰هکتار مجوز هیات دولت را اخذ کرده و حتی تا ۵هزار هکتار هم تایید توسعه را اخذ نموده است ولی برای این روند توسعه به ۵هزار هکتاری نیازمند گرفتن مجوز از دستگاه های مربوطه نظیر محیط زیست می باشد و با توجه به ظرفیت و فرصتی که فراهم آمده باید این بحث را مغتنم بدانیم.

وی تاکید کرد: می توان از ظرفیت های درون استانی برای اخذ مجوز توسعه استفاده کرد. لازم است تا اداره کل محیط زیست استان بررسی های لازم و همکاری های موثر را در این زمینه به عمل بیاورد.

*واگذاری شبکه برق منوط به استقرار واحدهای تولیدی و فعال شدن مشترکان

محمود پورباقری، قائم مقام شرکت توزیع نیروی برق مشهد هم در خصوص این شهرک و زیرساخت های آن عنوان کرد: مشکل برق برای توسعه شرکت شهرک های صنعتی وجود ندارد. ۱.۵ مگاوات برای این شهرک اعلام و سال گذشته از شرکت شهرک ها هزینه آن دریافت شده است و لذا شرکت متعهد خواهد بود تا ۷ مگاوات انشعاب را واگذار کند. این مساله به صورت مکتوب نیز به شهرک اعلام شده است.

وی بحث واگذاری شبکه برق تا زمان فعال شدن مشترکان را ممکن ندانست و گفت: تا در یک شبکه مشترکی وجود نداشته باشد، شبکه را برق دار نخواهیم کرد . این مساله تنها منجر به تلفات و آسیب های ناشی از خاموشی خواهد شد و لذا هر گاه شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد مشترکی را به ما معرفی کند، تعهداتمان را به انجام می رسانیم.

در بخش دیگری از این جلسه، محمود مهویدی، کارشناس برنامه ریزی آب شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی عنوان کرد: بحث حفر چاه و انتقال آب در کمیته های مربوطه انجام و قول های لازم نیز برای تخصیص منابع آبی اخذ شده است. در حال حاضر شرکت آب منطقه ای، یک چاه با مجوز نیم لیتر در ثانیه برای مدت ساخت در اختیار شهرک مذکور قرار داده است. ناگفته نماند این منطقه به لحاظ پتانسیل آب زیرزمینی، بسیار ضعیف است اما مدیرکل شرکت آب منطقه ای در زمینه چاره اندیشی برای استفاده از منابع موجود، قول مساعد داده است.

مهویدی خاطرنشان کرد: اگر شرکت شهرک های صنعتی هزینه های لازم را تقبل شود، با هماهنگی حوزه مطالعات ما یک چاه را در قالب چاه اکتشافی حفر خواهیم کرد تا در صورت آبدهی، بحث تخصیص آن پیگیری شود. این مهم در ۸ آبان ماه ۱۴۰۰ مصوب شده است.

جواد حافظی نسب، مدیریت مشارکت های مردمی و طرح های زودبازده شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی نیز در سخنانی عنوان کرد: برای بحث خط انتقال، مصوبه کمیته مدیریت منابع آب شرکت را اخذ کرده و مقرر شده است تا در خصوص آب کیفی، همان میزان از سد دوستی تخصیص داده شود.

وی با بیان اینکه اعتبار خط انتقال توسط شهرک صنعتی تامین خواهد شد و احتمال می رود که قسمت پساب نیز بدین طریق تامین اعتبار شود، ادامه داد: مطالعات بحث خط انتقال نیز به صورت کامل انجام شده و امید می رود پس از تامین اعتبار، اجرای پروژه مذکور در دستور کار قرار بگیرد.

حافظی نسب تصریح کرد: از سازمان محیط زیست نیز درخواست مجوز خط انتقال را داشته ایم که امیدواریم اداره کل محیط زیست در این حوزه همکاری لازم را در اسرع وقت داشته باشد و بحث پدافند غیر عامل نیز در کارگروه پدافند غیرعامل شرکت در دست بررسی است. خوشبختانه مشکل خاصی در این حوزه وجود ندارد.

image_printچاپ مطلب

Visits: 4