سرپرست انتقال خون خراسان رضوی گفت: وظیفه پوشش ۶۲ بیمارستان استان اعم از دولتی و خصوصی و نظامی با این سازمان است.
به گزارش اختر شرق؛ دکتر حمیدرضا اسلامی گفت: متأسفانه توسعه انتقال خون استان با روند توسعه و افزایش بیمارستانها پیش نرفته است و درحالیکه در پنج سال گذشته ۳۰۰۰ تخت و ۸۰۰۰ نیرو به بخش درمان استان اضافهشده است، انتقال خون خراسان رضوی با مشکل بودجه و کارکنان روبهرو بوده است و نهتنها افزایشی نداشتهایم، بلکه ۱۶ نفر از کارکنان این سازمان هم کم شدهاند.
وی با اشاره به افزایش درخور توجه مصرف و درخواست خون و فراوردههای خونی توسط بیمارستانها درسه ماه گذشته، گفت: طبق آمارها، درخواست بیمارستانها برای دریافت خون از سازمان انتقال خون در مقایسه با سال گذشته ۳۲ درصد افزایشیافته است و همین مسئله باعث شده است تا در وضعیت کنونی و با توجه به کاهش ذخایر، زنگ خطر به صدا دربیاید.
وی بابیان اینکه اکنون ۹۵ درصد از خون بهصورت فراوردههای خونی استفاده میشود، خاطرنشان کرد: استفاده از خون بهصورت خالص بسیار کم شده و به حدود ۵ درصد رسیده است و در انتقال خون بهقدری پیشرفت کردهایم که در آزمایشگاهها پلاسما، گلبول قرمز و پلاکت از خون جدا و برای تزریق به بیمارستانها و مراکز درمانی ارسال میشود.
دکتر اسلامی ادامه داد: انتقال خون خراسان رضوی قطب شمال شرق کشور است و با توجه به تجهیزات پیشرفتهای که در طول این سالها فراهمشده است، بسیاری از نمونههای آزمایشی خراسانهای شمالی و جنوبی به مشهد ارسال میشود. ضمن اینکه در وضعیت اورژانسی باید کمکحال دیگر استانها هم باشیم. در ۱۰ روز گذشته ۳ بار و حدود ۴۰۰ واحد خون به استان سیستانوبلوچستان ارسال کردهایم. در سال گذشته بیش از ۳۵۰ هزار کیسه فراورده خونی در استان تولیدشده است.
سرپرست انتقال خون خراسان رضوی تقویت بانک خون بیمارستانها را یکی از راهکارهای کنترل وضع موجود دانست و تأکید کرد: با انجام بعضی از آزمایشها در بیمارستان، مصرف خون بهراحتی مدیریت میشود، ضمن اینکه در اوضاع کرونایی کنونی که اهدای خون کمتر شده است، فقط باید عملهای اورژانسی انجام شود؛ زیرا عملهای غیرضروری به بانک خون استان صدمه میزند.
وی تصریح کرد: اگر تعداد عملهای جراحی غیرضروری و منابع موجود در بیمارستانها مدیریت نشود، به دلیل کمبود کارکنان و نیازی که روزبهروز در حال افزایش است، مجبوریم که برخلاف میل باطنی برای هر بیمارستانی سهمیهای خاص در نظر بگیریم تا از این طریق منابع خونی را مدیریت کنیم؛ هرچند که در چند سال گذشته هیچ عمل جراحی به علت نبود یا کمبود خون متوقف و با مشکل روبهرو نشده است. وی افزود: پزشکان و جراحان برای عملهای غیرضروری از چند ماه قبل باید بیمار را زیر مراقبت و رژیمهای خاصی قرار بدهند تا هنگام عمل نیاز چندانی به دریافت خون نداشته باشد.
دکتر اسلامی با تأکید بر اینکه خیران سلامت میتوانند باری از دوش سازمان انتقال خون خراسان رضوی بردارند، گفت: پایههای ایجاد تشکل خیران انتقال خون گذاشتهشده است و امیدواریم که بهزودی این تشکل ایجاد شود و شروع به کار کند. همین خیران هستند که امروز برای تکمیل ساختمان سناباد به کمک ما آمدهاند و قرار است که «یال دوم» این پروژه را تکمیل و به انتقال خون خراسان رضوی تحویل بدهند.
سرپرست انتقال خون خراسان رضوی با اشاره به مصرف زیاد خون در بیماران سرطانی، پیشنهاد ایجاد یک پایگاه انتقال خون در بیمارستان ناظران را عملی دانست و بیان کرد: یکی از مصارف عمده خون را بیماران سرطانی دارند؛ بهویژه در سرطان خون که پلاکت مصرف زیادی دارد. باوجوداینکه ناظران جزو بیمارستانهای تازه تأسیس است تا امروز ۱۲۰۰ کیسه خون از سازمان دریافت کرده است، اما با توجه به اینکه برخی بیماران نیاز به خون گرم دارند، ایده ایجاد پایگاه انتقال خون در دل بیمارستان ناظران عملی است و اگر این طرح به دست ما برسد، حتماً مجوزهای آن را از تهران دریافت خواهیم کرد و در راهاندازی آن و دریافت استانداردها و تأییدیهها به بیمارستان ناظران کمک میکنیم.
رئیس هیئتمدیره انجمن بیماران سرطانی مشهد نیز در این نشست از آغازبهکار مجمع خیران انتقال خون در ماههای آینده خبر داد و گفت: مقدمات تشکیل این مجمع از مدتها پیش آماده شد و افراد زیادی هم برای عضویت در آن اعلام آمادگی کردند، اما به دلیل برخی مشکلات، فرایند تشکیل آن متوقف شد. بااینحال امیدواریم بهزودی و ظرف ماههای آینده کار خودش را شروع کند و بتواند بخشی از مشکلات این سازمان را حلوفصل کند.
مهندس حمید مستشاری بابیان اینکه بیمارستان ناظران با ایجاد پایگاه انتقال خون در این مجموعه میتواند الگویی برای کشور باشد، گفت: حتماً این موضوع را که آیا میتوانیم در بیمارستان چنین پایگاهی داشته باشیم یا نه با سازمان انتقال خون بررسی خواهیم کرد و در صورت تأیید و موافقت این کار را انجام خواهیم داد.