چند روزی است که اسمشان به صدر اخبار رسیده است؛ طرحی جنجالی در گروه تلفیق مجلس چندوچون این روزگار بیست و چهارماهه را بر سر زبانها انداخته است. موج واکنشها و مخالفتها بهجایی رسید که این طرح جنجالی برای خرید سربازی فعلاً از دستور کار خارج شد، اما امور سربازان همچنان جزو مسائلی است که مطالبه عمومی برای عادلانه بودن، رفع تبعیضها و حل مشکلات این دوره وجود دارد.
به گزارش اختر شرق و به نقل از شهرآرا؛ تکریم جایگاه سرباز و تغییر درروش مای برخورد با سربازان، جانمایی آنان با توجه به تخصص، مهارت، تجربه و مدرک تحصیلی و آسانسازی شرایط برای گذراندن دوره نظاموظیفه ازجمله مهمترین مسائلی است که در بهکارگیری سربازان مطالبه میشود؛ بهویژه در اوضاعی که فشارهای روانی و وضع سخت اقتصادی و اجتماعی برای رسیدن به شغل و درآمد، ازدواج و تشکیل خانواده بر سر راه نسل جوان فعلی وجود دارد و در این قاعده ضروری است دوره دوساله سربازی درروش تا و ساختارها اصلاح شود. در این زمینه اقداماتی کلید خورده است که کافی نیست، اما برای شروع اصلاح شیوههای «سربازگیری» گامهای مثبتی است. با توجه به این تغییرات و آخرین اقدامات در نحوه و شرایط «سربازگیری»، وضعیت سربازان در مشهد و خطه خراسان رضوی را با آمار، دادهها، مثالها و تشریح وضعیت بررسی کردهایم.
حقوق سربازان بیشتر از قبل، کمتر از نیازشان
سال ۱۴۰۰ اولین بار حقوق سربازان از مبالغ ناچیز که حتی کفاف کرایه رفتوآمد ماهانه را هم نمیداد، افزایش یافت. این افزایش حقوق نسبت به قبل چشمگیر است، اما بازهم برای سربازان عادی که کف حقوق را دریافت میکنند، بهاندازه تأمین نیازهایشان نیست. میزان دقیق حقوق دریافتی سربازان بهکاررفته شده در ۳ مجموعه ناجا، ارتش و سپاه را از سرهنگ مهدی رحیمیان مدیر منابع انسانی سرباز سپاه امام رضا (ع) در خراسان رضوی، سرهنگ حمید طیبی رئیس اداره کارکنان وظیفه فرماندهی انتظامی خراسان رضوی و سرهنگ حسین تقی زاده معاون نیروی انسانی منطقه شمال شرق نیروی زمینی ارتش، جویا میشویم. بر اساس گفته آنان، اکنون کف حقوق سربازان عادی یکمیلیون و ۳۵۰ هزار تومان است. همچنین، سربازان نسبت به مدرک تحصیلی و پست سازمانی بهطور متوسط ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، سربازان مناطق عملیاتی ۴ میلیون تومان و پزشکان سرباز فعال در مراکز درمانی مشهد و خراسان تا ۷ میلیون تومان حقوق دریافت میکنند.
پزشکان سرباز ۷.۰۰۰.۰۰۰ تومان
سرباز منطقه عملیاتی ۴.۰۰۰.۰۰۰ تومان
سرباز با پست سازمانی ۲.۸۰۰.۰۰۰ تومان
سرباز عادی ۱.۳۵۰.۰۰۰ تومان
سربازان جهانی
۲۰ کشور
کشورهایی که سربازی اجباری بیش از ۱۸ ماه دارند
۲۸ کشور
کشورهایی که سربازی اجباری کمتر از یک سال دارند
۱۲۷ کشور
کشورهایی که سربازی داوطلبانه و تخصصی دارند
۸ کشور
کشورهایی که سربازی صرفاً در امور نظامی شامل خدمات عمومی دارند
با توجه به وجود پادگان بزرگ ۷۰ هکتاری ارتش در مشهد، درمانگاهها و بیمارستانها و مراکز درمانی زیرمجموعه ارتش، همچنین مراکز درمانی زیرمجموعه ناجا در مشهد و پادگانها و مراکز فرهنگی و درمانی سپاه در مشهد، بخش زیادی از سربازان در این مراکز به کار گرفتهشدهاند. بناتر اطلاعاتی که نمایندگان حوزه نظاموظیفه این ۳ مجموعه در اختیار خبرنگار ما میگذارند، بیش از ۹۰ درصد این سربازها بومی مشهد و خراسان هستند. در شهرستانهای خراسان رضوی نیز همین ساختار بومیسازی در بهکارگیری سربازان اجراشده است. حتی در مشهد به شکل خاص سربازانی که در سپاه پاسداران خدمت میکنند، به گفته سرهنگ مهدی رحیمیان، مدیر منابع انسانی سرباز سپاه امام رضا (ع) در خراسان رضوی، تقریباً همه بومی هستند.
به طورکلی از سربازان باتوجه به تخصص، مهارت و تجربه آن ها در زمینه های برقراری نظم و امنیت، کارگاه های تولیدی، پروژه های عمرانی، مراکز درمانی، نخبه ها در طرح های پژوهشی و عملیاتی، مرزبانی، مجموعه های دولتی، امور حمل ونقل و ترافیک و امور جاری پادگان ها و مراکز وابسته به نیروهای مسلح استفاده می شود.
سربازان در مشهد و خراسان به چه فعالیت هایی مشغول اند
برقراری نظم و امنیت ازجمله کلانتری ها، پادگان ها
در کارگاه های تولیدی ازجمله تولید ماسک، مواد ضدعفونی کننده
پروژه های عمرانی مانند ساخت راه ، جاده و زیرساخت های آبادانی
مراکز درمانی به عنوان نمونه درمانگاه ها و بیمارستان های وابسته
نخبه ها در طرح های پژوهشی و عملیاتی ازجمله طرح های توسعه ای
مرزبانی به شکل ویژه در مرزهای خراسان با کشورهای همسایه
مجموعه های دولتی به صورت امریه ازجمله سربازمعلم
امور حمل ونقل و ترافیک به شکل نمونه خدمت در سر چهارراه ها و جاده ها
بومی سازی خدمت نظام وظیفه در مشهد
۱۰۰ درصد
تقریبا همه سربازان سپاه در مشهد بومی هستند
۹۰ درصد
۹۰درصد سربازان ارتش در مشهد، بومی هستند
گزارشگر: محدثه شوشتری