معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد گفت: قارچ گانودرما از محصولات غذایی بسیار محبوبی است که با یادگیری نحوه پرورش و کشت آن میتوان سود قابل توجهی به دست آورد.
به گزارش اختر شرق؛ قارچ گانودرما یکی از مفیدترین و بهترین قارچهای جهان است که به دلیل داشتن خواص منحصر به فرد از زمانهای گذشته مورد توجه بوده است. در گذشته این قارچ به طور طبیعی کشت میشد. اما با گذر زمان و شناخته شدن بیش از پیش این قارچ، نیاز بازار برای مصرف، به تدریج تولید و پرورش آن در محیطهای کنترل شده نیز افزایش یافت.
تولید این قارچ در شهرستان مشهد نیز چند سالی است شروع شده است و بازار روبه رشدی دارد و آینده خوبی برای این قارچ وجود خواهد داشت.
امید طهماسبی زاده در این باره گفت: پرورش این قارچ در منزل یکی از شغلهایی است که میتوان به عنوان کسب در آمد در خانه به آن نگریست. از جمله قارچهایی است که از جهت سلامتی و دارویی دارای اهمیت زیادی است و شرایط کشت و پرورش آن هم در کشور ما به خوبی امکانپذیر است. بنابراین میتوان به عنوان شغل دوم و یا روشی جهت کسب درآمد در منزل به آن نگاه کرد.
وی بیان کرد: این قارچ یکی از کاملترین مواد غذایی در جهان است که ارزش تغذیهای و درمانی بسیاری دارد. در طب سنتی چین و ژاپن از ۴۰۰۰ سال پیش مورد استفاده قرار میگرفته؛ امروزه به عنوان یک داروی معجزه آسا برای بسیاری از بیماریها در سراسر دنیا شناخته شده و مورد توجه قرار گرفته است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد خاطرنشان کرد: این قارچ بو و طعم دلپذیری نداشته و خام آن قابل مصرف نیست. در کشورهای مختلف به غیر از چین ژاپن و کره این قارچ به صورت ترکیب با سایر مواد غذایی یا به صورت دم کرده با سایر نوشیدنیها به خصوص قهوه مورد استفاده قرار میگیرد. محصولات تجاری قارچ گانودرما به صورتهای مختلفی مانند پودر، مکمل غذایی و چای تولید میشود.
وی با بیان این مطلب که از قارچهای گانودرما برای طب سنتی، برای درمان تومور و سرطان، برای تولید قهوه، چای، شکلات داغ، چای سبز و محصولات بهداشتی مانند صابون استفاده میشود، گفت: تا کنون اشکال دارویی به شکل کپسول و پودر قارچ گانودرما تولید شده که به عنوان مکمل غذایی در داروخانهها به فروش میرسد.
طهماسبی زاده با اشاره به اینکه یکی از متداولترین نوع مصرف قارچهای گانودرما استفاده از آن به عنوان دمنوش به همراه دیگر گیاهان دارویی است، تصریح کرد: این نوع قارچ به عنوان عصاره و پودر در چای ها، انواع قهوهها و دسرها استفاده میشود؛ محصولات این نوع قارچ در بستهبندیهای گوناگون عرضه میشوند و در بازار به فروش میرسند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد با بیان اینکه واحدهای تولید و عرضه گیاهان دارویی نیز متقاضی خرید این نوع قارچ هستند و به عنوان یک گیاه دارویی به مشتریان خود عرضه میکنند، گفت: این قارچ به صورت خشک آن در حال حاضر با قیمت حدود ۴۵۰ تا ۷۵۰ هزارتومان برای هر کیلو خرید و فروش میشود
وی ادامه داد: یکی از مزایای این قارچ این است که با توجه به اینکه بصورت خشک عرضه میشود برای مدت طولانی قابل نگهداری بوده و تولید کنندگان میتوانند تا مدتها ان را انبار کرده و با صبر و حوصله و با قیمت مناسب به فروش برسانند.
طهماسبی زاده با بیان این مطلب که در حاضر قیمت هر کیلو کمپوست این قارچ حدود پنج هزار تومان میباشد و از هر صد کیلو کمپوست بین ۳-۲ کیلوگرم محصول خشک تولید میگردد، گفت: قارچ گانودرما با شرایط آب و هوایی شهرستان مشهد سازگار است و در صورت فراهم کردن شرایط مناسب رشد (دمای محیط، مواد غذایی، اکسیژن مناسب، غلظت یون کلسیم و غیره) قادر به رشد در محیطهای کوچک بوده و بنابراین امکان درآمدزایی از پرورش این قارچ وجود دارد. از نظر شرایط آب و هوایی برای رشد این قارچ تابستان بدلیل داشتن دمای بالا فصل مناسبی برای پرورش قارچ گانودرما است.
وی خاطرنشان کرد: پرورش این قارچ به اینصورت است که ابتدا بایدکیسههایی (۱۸ در ۲۵ سانتیمتر) پر از کاه بهداشتی و تمیز (پلی پروپیلن) تهیه کنید. استریل بودن کاه باعث جلوگیری از بروز بیماریها و رشد ترکیبات سمی در محیط کشت میشود. به جای استفاده از کاه برای کاشت قارچ میتوان درون کیسهها از خاک اره به علاوه ۱۰ درصد سبوس برنج و ۳ درصد آهک استفاده کرد. در زمان اضافه کردن سبوس به محتویات کیسه باید به میزان رطوبت آن توجه داشته باشیم زیرا که رطوبت برای رشد این قارچ ضروری است.
وی افزود: علاوه بر سبوس گندم باید کلسیم فسفات و کلسیم کربنات هم به آن افزوده شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد گفت: در طول دوره پرورش قارچ کیسهها در تاریکی و در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد نگهداری میشوند و سپس به اتاق کشت با دمای ۲۵ تا ۳۲ درجه سانتیگراد (همراه با دی اکسید کربن بالا)، رطوبت بین ۸۵ تا ۹۵ درصد و روشنایی ۲۵۰ تا ۳۵۰ لوکس (واحد اندازه گیری روشنایی) قرار داده میشوند. آب باید هر روز چهار تا پنج مرتبه به محیط کشت اسپری شود. هوادهی مناسب برای جوانه زدن قارچ ضروری است.
وی ادامه داد: در حال حاضر واحدهای تولید کمپوست این نوع قارچ نیز در سطح شهرستان فعال هستند که کمپوست آماده را به تولیدکنندگان عرضه میکنند.
کاشت بذر قارچ
طهماسبی زاده عنوان کرد: پس از خنک کردن کیسهها زمان بذرپاشی همراه با دانههای گندم میرسد. این مرحله به صورت کاملا بهداشتی و با استفاده از هود بر روی کیسهها انجام میگیرد. محل کشت این قارچ باید کاملا تاریک و دمای محیط کشت حدود ۲۸ سانتی گراد و با دی اکسید کربن بالا باشد. ریسههای قارچ شامل جلینه، میسلیوم، نخینههای قارچ بعد از گذشت سه تا چهار روز در کیسهها قابل مشاهده میشوند. زمان برداشتن و باز کردن درب کیسهها بسیار مهم و حساس است.
وی ادامه داد: زمانی که ریسهها نیمی از کیسه را گرفتهاند (نه بیشتر و نه کمتر) مناسبترین موقع است. وقتی این اتفاق صورت گرفت، قسمت بالای کیسه بریده میشود تا نتیجه بهتری صورت گیرد. سپس کیسهها به سالن تولید منتقل و بر روی قفسهها قرار میگیرند. در این شرایط رطوبت باید ۸۵ درصد الی ۹۵ درصد باشد و آب چهار تا پنج بار در روز اسپری شود. یک تا دو هفته زمان میبرد تا قارچها ظاهر گردند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد در خصوص نحوه برداشت قارچها بیان کرد: وقتی کلاه قارچ زرد رنگ تشکیل شد، نشان دهنده آن است که باید رطوبت کاهش یافته و باید هوای تازه به درون کیسهها وارد شود. وقتی که کلاهک قارچها کاملا شکل گرفت، زرد شدن لبههای آنها نشان دهنده کاهش دما به زیر ۲۵ درجه سانتیگراد است. زمانیکه کلاهک قارچ به رنگ قرمز نمایان شد نشان دهنده کامل شدن دوره رشد و زمان برداشت است. بعد از آنکه قارچها را برداشت کردیم. برای رشد مجدد آنها وضعیت محل نگهداری را به حالت اولیه بر میگردانیم. رشد قارچ گانودرما کند صورت میگیرد. هر دوره تولید این قارچ حدود سه ماه به طول میانجامد که در سه دوره یک ماهه برداشت میشود.