آستان قدس رضوی یکی از متولیان اصلی پژوهش‌های هنر، در شرق کشور است
آستان قدس رضوی یکی از متولیان اصلی پژوهش‌های هنر، در شرق کشور است

پژوهشگر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس‌رضوی، آستان قدس رضوی را یکی از متولیان اصلی پژوهش‌های هنر، در شرق کشور دانست.

به گزارش اختر شرق؛ میثم جلالی، دکترای باستان‌شناسی و پژوهشگر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس‌رضوی با اشاره به نهادهای فعال در حوزه پژوهش‌های هنر گفت: آستان قدس رضوی یکی از متولیان اصلی پژوهش‌های هنر، در شرق کشور است و مراکزی چون بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، مرکز آفرینش‌های هنری و سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و دانشگاه امام‌رضا (ع) در این‌زمینه فعال هستند.

وی بیان کرد: اکنون نیز بنیاد پژوهش‌های اسلامی باتوجه به ظرفیت پژوهشی موجود در مجموعه حرم امام‌رضا (ع)، مشهد و خراسان بزرگ، درصدد احیای گروه هنر و معماری اسلامی است که امیدوارم این مهم هرچه زودتر اتفاق بیفتد.

جلالی خاطرنشان کرد: از دیگر مراکزی که در این حوزه فعال است، حوزه علمیه را می‌توان مثال زد، همچنین معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان در سال۱۳۹۷ با تأسیس مرکزی با عنوان هیئت اندیشه‌ورز هنر و رسانه و انتشار نشریه مطالعات هنر و رسانه، از مراکزی است که به موضوع پژوهش‌های هنر در خراسان پرداخته است. به این فهرست باید فعالیت‌های علمی مؤسسه آموزش عالی فردوس مشهد را نیز افزود که تقریبا به‌صورت اختصاصی درزمینه آموزش آکادمیک رشته‌های وابسته به هنر فعالیت دارد.

این پژوهشگر تصریح کرد: اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان و سایر مراکز آموزش عالی استان نیز هریک به نوبه خود و در قالب طرح‌های پژوهشی، پایان‌نامه دانشجویی و ارائه خدمات به دانشجویان و پژوهشگران درزمینه پژوهش‌های هنر به ایفای نقش می‌پردازند. صدا وسیمای مرکز خراسان نیز تولیدات درخور توجهی درباره ویژگی‌های هنری خطه خراسان ارائه می‌کند. بخشی از فعالیت در این عرصه نیز بر دوش خبرنگاران جوان و خوش‌ذوق نشریات و سایت‌های خبری خراسان و شهر مشهد است.

حمایت مراکز فرهنگی و دانشگاهی از فعالیت‌های هنری

جلالی درباره وضعیت فعالیت و شرایط کاری پژوهشگران هنر نیز گفت: درمجموع پژوهشگرانی را که در عرصه پژوهش‌های هنر در کشور فعالیت می‌کنند، می‌توان به دو دسته تقسیم کرد؛ پژوهشگران مستقل که طیف وسیعی از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها را دربرمی‌گیرد و پژوهشگرانی که وابسته به یک نهاد، دانشگاه یا مرکز هستند.

وی افزود: ازآنجا که فرایند اجرای یک طرح و حتی یک مقاله پژوهشی، روندی طولانی و بعضا چندین‌ساله است و فرایند داوری و چاپ و هزینه‌های مربوط‌به آن قسمت دیگری از کار است، شرایط کاری برای پژوهشگران به‌ویژه پژوهشگران عرصه هنر کاملا متفاوت است. درمجموع می‌توان گفت که فعالیت در این عرصه نیاز مبرم به حمایت مراکز فرهنگی و دانشگاهی دارد.

این پژوهشگر یادآور شد: آستان قدس رضوی و مراکز فرهنگی وابسته به آن، از معدود نهادهایی به شمار می‌رود که با وجود تنگناهای اقتصادی سال‌های اخیر همچنان به حمایت از پژوهش‌های هنر در خراسان از جوانب مختلف ادامه داده است؛ چه خوب بود که مراکز اقتصادی نظیر بانک‌ها و دیگر بنگاه‌های اقتصادی بزرگ نیز وارد این عرصه می‌شدند و به‌عنوان مثال، گوشه‌ای از بودجه‌های هنگفت تبلیغاتی خود را به حمایت از پژوهشگران مستقل نخبه و پژوهش‌های آن‌ها درزمینه هنر و فرهنگ خراسان اختصاص می‌دادند.

خبرنگار: سهیلا چترآبگون

image_printچاپ مطلب