علی صابریان فعال اصلاحطلب و سید مصطفی فاطمی نسب فعال اصولگرا با موضوع نقش جنبش دانشجویی در انتخابات مجلس شورای اسلامی با یکدیگر مناظره کردند.
علی صابریان فعال اصلاحطلب و سید مصطفی فاطمی نسب فعال اصولگرا با موضوع نقش جنبش دانشجویی در انتخابات مجلس شورای اسلامی با یکدیگر مناظره کردند.
به گزارش اختر شرق؛ علی صابریان در مناظرهای با عنوان «نقش جنبش دانشجویی در انتخابات مجلس شورای اسلامی» که در دفتر حزب موتلفه اسلامی برگزار شد، با اشاره به وجه اشتراک جنبش دانشجویی در انقلاب اظهار کرد: بایستی توجه داشت در ماجرای تسخیر لانه جاسوسی که توسط دانشجویان صورت گرفت هرچند شورای عالی انقلاب مخالف این اقدام بوده و از سوی دیگر چنین اقدامی مخالفانی در حزب جمهوری داشت، اما در جامعه از این اقدام دانشجویان استقبال شد.
وی افزود: نکته اینجاست تاریخ ظرف اماواگرها نیست و باید آن را در موقعیت خود بررسی کنیم به نظرم دانشجویان در آن زمان در تسخیر لانه جاسوسی، بهترین تصمیم ممکن را گرفتند؛ چراکه از سوی نسل مخالف تسخیر لانه جاسوسی که شامل کارکشتههای سیاسی بوده دریافته بودند که همین کارکشتهها بودند که اجازه دادند مصدق شکست بخورد. درواقع این دانشجویان بودند اعم از چپگراها و دانشجویان مسلمان در قالب هستههای انجمنهای اسلامی که بهعنوان بخشی اصلی، انقلاب را جلو بردند.
در مقابل سید مصطفی فاطمی نسب یکی از فعالان اصولگرا در رابطه با جنبش دانشجویی توضیح داد: جنبش دانشجویی یک مفهوم عام است و فعالان این جنبش یک طیف نبودند، بلکه از طیفهای گوناگونی بوده و هرکدام تفسیر خود را از انقلاب داشتند درواقع چه ملیگراها و چه چپگراها هر دو رفتن شاه را میخواستند. ما در وهله نخست در تلاش برای نفی استبداد بیرونی بودیم، اما بایستی توجه داشت که برخی از اقدام خود مبتنی بر تسخیر سفارت آمریکا پشیمان شدند که پشیمانی ایشان نشانگر این است که نگاه گفتمانی چندانی نسبت به تسخیر سفارت وجود نداشته است.
علی صابریان در پاسخ به این پرسش که علت تجدیدنظر و چرخش برخی دانشجویان تسخیرکننده لانه جاسوسی پس از سه دهه به گفتوگو و موافق شدن با آمریکا چیست؟ خاطرنشان کرد: آقای اصغر زاده جزء دانشجویانی بودند که در ابتدای انقلاب در تسخیر لانه جاسوسی دخیل بود وی صحبت خوبی داشته است درواقع آقای اصغر زاده بیان کرده اگر آمریکا به دنبال عذرخواهی ما است و اگر با عذرخواهی از آمریکا مشکل مردم حل میشود من از اقدام تسخیر لانه جاسوسی عذرخواهی میکنم.
در مجموعه نظام تعداد زیادی از افراد به این نتیجه رسیدند که تنش با آمریکا کاهش یابد
این فعال اصلاحطلب خاطرنشان کرد: در مجموعه نظام تعداد زیادی از افراد به این نتیجه رسیدند که تنش با آمریکا را کاهش دهند، اما باید توجه داشت که اگر برای رفع تنش خود با آمریکا بخواهیم ماجراهای تاریخی را حل کنیم این عمل، کاری بیفایده خواهد بود. درواقع اگر سیستم تصمیم گرفته است که به رفع تنش با آمریکا بپردازد باید در رابطه با مسائل حال خود گفتوگو کند. اگرچه که من با آمریکا به دلیل سرمایهداری، مداخله نظامی و نابود کردن محیطزیست مشکلدارم، اما معتقدم مذاکره و ارتباط با آمریکا نیز نوعی ابزار است مانند مقابله و مقاومت، درواقع هرکدام کارکرد خاص خود را دارد. هرچند امروز با توجه به فضایی که دولت ترامپ ایجاد کرده مذاکره با آمریکا نتیجهای نخواهد داشت؛ چراکه آمریکا به تعهدات بینالمللی خود نیز پایبند نیست.
در مقابل فاطمی نسب در رابطه با این پرسش چنین پاسخ داد: برای چرایی پشیمانی عدهای از افرادی که در تسخیر لانه جاسوسی دخیل بودند بایستی مسائل گوناگونی واکاوی شود. از سویی دیگر باید در نظر داشت که در جنبش دانشجویی در دوران انقلاب از حزب توده، مارکسیستها و کمونیستهای چین و شوروی تا مذهبیها در ایران داریم؛ درنتیجه انگیزههای این افراد نیز متنوع میشود. نکته اینجاست مفهوم استکبار، مفهومی است که با استعمار و استبداد تفاوت دارد.
ازنظر جنبش دانشجویی یک نماینده تراز انقلاب بایستی چه خصوصیاتی داشته باشد؟
از دهه ۸۰ به بعد فاقد جنبش دانشجویی به معنای اجتماعی آن هستیم
صابریان در پاسخ به این پرسش افزود: در مورد لفظ جنبش دانشجویی باید توضیح داد که ما عملاً از اواسط دهه ۸۰ به این سمت جنبش دانشجویی به معنای اجتماعی آن نداریم؛ چراکه رهبری، وحدت و … در آن وجود ندارد. از سویی دیگر متأسفانه فعالیتهای کسانی که در حوزه دانشجویی فعالیت میکنند بدنه کمی دارد نسبت به مابقی دانشگاه؛ بنابراین جنبشهای دانشجویی امروز با جنبشهای دانشجویی دهه ۶۰ کاملاً متفاوت است.
این فعال اصلاحطلب با اشاره به ویژگیهای یک نماینده تراز اول گفت: به نظر من اصلیترین شاخص در نماینده تراز اول، تیپ شخصیتی او است، اینکه چنین شخصی چه میزان درست و محکم است، کمبود اعتمادبهنفس و عقده نداشته باشد که بخواهد اختلاس کند و غیره، از سویی دیگر بایستی از حق مردم دفاع کند، نخواهد افراد خود را در سازمانهای گوناگون استخدام کند، دید کلانی نسبت به مسائل کشور داشته باشد و … هرچند بعید میدانم چنین آدمی تائید شود.
مجلسیها هستند مدام درگیر لابی و معامله بودند
وی تشریح کرد: متأسفانه بعید میدانم در فضایی که در کشور وجود دارد چنین فردی باوجود تائید شدن توسط مردم انتخاب شود؛ چراکه بخشی از مقصران این شرایط مجلسیها هستند درواقع آنها مدام درگیر لابی و معامله بودند و سمت دیگر این مقصران نهادهای رسمی هستند که انتخابات و مجلس را میکوبیدند و از سویی توقع دارند مردم رأی دهند. درواقع برخی در صداوسیما و غیره به مجلس و اصلاحطلبان حمله میکنند که چنین اقداماتی منجر میشود تا مردمگرایشی به هیچکدام از اصلاحطلبان و اصولگرایان نداشته باشند.
این فعال اصلاحطلب بابیان اینکه «در این زمینه قوه عاقله وجود نداشته که دریابد این حجم سنگاندازی به نهادهای مملکت و بوروکراتیک موجب تضعیف کلیت نظام است»، تصریح کرد: از سویی دیگر مجلس بیاستفاده شده. من به نقل از آقای فلاحت پیشه این موضوع را مطرح میکنم که سه مرتبه در جلسه غیرعلنی مجلس برای بنزین رأیگیری شد و مجلس مخالف آن اقدام بود، اما آقای لاریجانی درنهایت رأی به موافقت داده است.
فاطمی نسب در پاسخ به این پرسش مطرحشده ادامه داد: اگر بخواهیم انقلاب را در پازل انقلابهای جهان معاصر و اتفاقات بعد رنسانس بگیریم در غرب سیر تقدس زدایی پس از رنسانس مشاهده میکنیم. روند تقدس زدایی توسط انقلاب بسته شد و انقلاب اسلامی عصر جدیدی را ایجاد کرد که میتوان هم دین را داشت و هم دنیا را. اگر بگوییم انقلاب اسلامی انقلاب بزرگترین تکانه معرفتی در عصر جدید بوده درست است؛ بنابراین انقلاب اسلامی از جنس دیگر انقلابهای دنیا نیست. باید توجه داشت که انقلاب دارای شاخصههای مخصوص خود است ازجمله خدامحوری، عدالت اسلامی و… بنابراین با سنجههای غیر اسلامی نمیتوان انقلاب را سنجید.
عدالت و امام و امت دو کلیدواژه اصلی انقلاب
این فعال اصولگرا با اشاره به دو کلیدواژه مهم انقلاب گفت: ما دو کلیدواژه مهم در این زمینهداریم که یکی عدالت اسلامی و دیگری مفهوم امام و امت ماست. گفتنی است در کلیدواژه امان و امت تمام مفاهیم استکبارستیزی وجود دارد؛ بنابراین کسی که میخواهد استکبارستیز باشد تنها به ایران توجه ندارد. هدف ما این است استیلای معارف و حکومت اسلامی بر تمامی معارف بشری و نماینده مجلس ما و دانشجویان باید این اصل را بپذیرند بنابراین نگاه جهانشمولی داریم که باید پیاده شود.
جریانی که طرفدار غرب است میتواند ما را به تمدن اسلامی رهنمون کرده و نزدیک کند؟
یکی از اصلیترین گفتمانهای اصلاحات ارتباط با غرب است
صابریان تشریح کرد: باید منظور از طرفداری جریانی از غرب مشخص باشد یکی از اصلیترین گفتمانهای اصلاحات ارتباط با غرب است که از این موضوع دفاع میکنم اما در رابطه با تمدن اسلامی باید توجه کرد که پیچیده است و این موضوع که ارتباط با غرب ما را به تمدن اسلامی نمیرساند بسیار پیچیده است. ما ادبیات و دانش مربوط به عدالت را نداریم. باید این واقعیت را قبول کنیم که در ماجرای مدرنیته ایرانی تنها طیف اسلامگرا موفق بوده است و توانست ساختارهای جدیدی ایجاد کند. ما باید تعیین تکلیف کنیم خود را با روندی که در جهان رویداده است.
فاطمی نسب در رابطه با این پرسش ادامه داد: ما پژوهشهای زیادی داریم که در رابطه با تمدن در حال فعالیت هستند، اما دیده نمیشود. نکته اینجاست زمانی که از افق تمدن اسلامی سخن میگوییم برخیها اعتماد زیادی به ساختارهای غربی دارند. ما در ایران برخی سازمانهای جهانی را جدی گرفتیم و معتقدیم نباید از قطار جهانی عقب بمانیم. از ابتدایی که این دولت روی کارآمد تصویر آقای ظریف در روزنامهها بود درحالیکه باید تصویر وزیر اقتصاد میبود. درواقع به مشکلات داخلی کشور توجه نشده و برنامهریزیهای لازم صورت نمیگیرد.
خبرنگار: سارا ایزدخواه