دبیر علمی چهارمین همایش زن و توسعه گردشگری روستایی گفت: اکثر محققان توسعه بر این باورند که جهت میل به توسعه پایدار روستایی توجه به زنان از اهمیت ویژهای برخوردار است و توسعه انسانی پایدار جز از رهگیری برقراری مساوات و برابری جنسیتی ناممکن است و تا زمانی که زنان در خارج از گود و گردونه توسعه قرار داشته باشند توسعه همچنان دستنیافتنی باقی خواهد ماند.
دبیر علمی چهارمین همایش زن و توسعه گردشگری روستایی گفت: اکثر محققان توسعه بر این باورند که جهت میل به توسعه پایدار روستایی توجه به زنان از اهمیت ویژهای برخوردار است و توسعه انسانی پایدار جز از رهگیری برقراری مساوات و برابری جنسیتی ناممکن است و تا زمانی که زنان در خارج از گود و گردونه توسعه قرار داشته باشند توسعه همچنان دستنیافتنی باقی خواهد ماند.
به گزارش اختر شرق؛ دکتر خدیجه بوزرجمهری دبیر علمی چهارمین همایش زن و توسعه گردشگری روستایی در این مراسم اظهار کرد: اگرچه از دهه ۱۳۷۰ در ایران طرحهای تحقیقاتی و پژوهشها و اقدامات نسبتاً قابلتوجهی در حوزه زنان روستایی توسط سازمانهای دولتی مرتبط انجام گرفت ولی عملاً بهبود چندانی در وضعیت اقتصادی زنان روستایی حاصل نشد و باوجود ظرفیتهای قابلتوجه و سهمی که در تولید محصولات کشاورزی دارند این زنان همواره از کاستیهای زیادی رنج میبرند.
وی افزود: در راستای توجه به وضعیت زنان روستایی هسته پژوهشی مطالعات روستایی در دانشگاه فردوسی مشهد از سال ۱۳۹۰ تاکنون همهساله همایشها و نشستهای تخصصی ملی را پیرامون مسائل مختلف زنان روستایی تحت عنوان زن و توسعه، زن و کارآفرینی، زن و اشتغال، زن و محیطزیست، زن و مدیریت روستایی و بالاخره زن و گردشگری روستایی را در ۲۳ مهرماه برگزار میکند.
بوزرجمهری بابیان اینکه در سال گذشته برای اولین بار نشست تخصصی بانوان زن و گردشگری روستایی بسیار موردتوجه و استقبال قرار گرفت و تشویق شدیم که این همایش و نشست را در سایر شهرستانهای استان و حتی غیر استانی هم برگزار کنیم، گفت: ازآنجاییکه در چند سال اخیر گردشگری روستایی و بهویژه اقامتگاههای بوم گردی توسعه قابلتوجهی در شهرستان کاشمر داشته است مصمم شدیم همایش را در این شهر برگزار نماییم.
وی بابیان اینکه اکثر محققان توسعه بر این باورند که توسعه گردشگری سبب افزایش نقش زنان روستایی در جوامع سنتی و دورافتاده است و توسعه گردشگری میتواند باعث رهایی زنان از قومیتهای سنتی و کلیشههای جنسیتی شود، اظهار داشت: توسعه گردشگری به افزایش فرصتهای شغلی زنان روستایی، ارتقاء پایگاه اجتماعی، ایجاد اشتغال و خودکفایی، ایجاد فرصتهای دستیابی به موقعیت و جایگاه مدیریتی و رهبری میانجامد.
دبیر علمی چهارمین همایش زن و توسعه گردشگری روستایی با اشاره به اینکه با توجه به اهمیت موضوع ولی به دلیل جدید بودن آن تحقیقات میدانی چندانی در این زمینه و اثرات اقتصادی اجتماعی فرهنگی و زیستمحیطی گردشگری و اقامتگاههای بوم گردی انجام نگرفته است گفت: باوجود فراخوان در حدود یک سال فقط ۱۱۹ مقاله به دبیرخانه همایش ارسالشده که از این تعداد ۳۰ مقاله برای ارائه شفاهی و ۲۳ مقاله جهت ارائه پوستر پذیرفته شد و ۶۶ مقاله متأسفانه به دلیل عدم ارتباط با محور و موضوع موردپذیرش قرار نگرفته است.
فرماندار کاشمر نیز در این مراسم گفت: محوریت فعالیتهای کشاورزی در روستاها و تأمین مواد غذایی مصرفی توسط آنها میتواند در برنامههای توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی هر کشوری نقش بسیار اساسی بهمنظور خودکفایی و پیشرفت ایفا کند.
مسلم ساقی اظهار کرد: در برنامه ششم توسعه نقش و جایگاه روستاییان و عشایر در اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و فرایند توسعه کشور، شناخت صحیح تواناییها و سرمایههای انسانی و ظرفیتهای موجود در روستاها و مناطق عشایری و تعبیر جایگاه روستاها و مناطق شهری بهعنوان کانون تولید ارزشآفرینی دیدهشده است.
وی خاطرنشان کرد: صنعت گردشگری بهعنوان یک محرک برای رشد و توسعه اقتصاد تعریف میشود و صنعت و توریسم توسعه متمادی و تنوعپذیری اقتصادی را تجربه کرده که بهواسطه آن به یکی از سریع و رو به رشدترین بخشهای صنعتی در دنیا تبدیل گردیده است.
وی با اشاره به اینکه توریسم عامل تولید فرصتهای شغلی و ایجاد توسعه فرصتهای جدید است، اظهار داشت: در برنامه ششم به توسعه پایدار صنعت ایرانگردی، حمایت از صنایعدستی و حمایت از میراث فرهنگی، هویت بخشی به سیمای روستا، توسعه روستاهای توریستی تأکید شده است.
ساقی افزود: ضرورت دارد ساختار و کارکردهای روستا، تخصیص یابی مکانها با شناسایی مزیتها و کارکردها و خلق مزیتها موردتوجه قرار گیرد و مدیریت کارآفرینی روستایی معطوف بر گردشگری و بازارهای روستایی با رهیافت شبکهای و درآمدزایی توجه ویژهای داشته باشیم و به مدیریت سرمایهگذاری روستای اهتمام کنیم و توسعه مناطق کمتر توسعهیافته را از طریق گردشگری مدنظر قرار دهیم.
سرپرست دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: حدود سه سال است طرح توانمندسازی بانوان روستایی در چندین وجه اعم از توسعه سواد بانوان و رفتاری سواری در حوزههای مختلف اجتماعی فرهنگی و اقتصادی در نظر گرفتهشده است.
طاهره طهماسبی اظهار کرد: تلاش داریم که سازمانهای مردمنهاد شکل میگیرد تا زنان خودشان بتوانند فعالیتهایی را که احساس میکنند میتوانند به توسعه و رشد حوزه کاری خودشان کمک کند انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه زنان نقش بسیار پررنگی در توسعه روستایی دارند افزود: گردشگری در روستاها فضای بسیار مناسبی برای کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال برای زنان فراهم خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه اینکه هرساله نزدیک به ۳۰ میلیون زائر در شهر مشهد حضور پیدا میکنند گفت: مجمع مشورتی زنان تصمیم دارد یک مجموعه بستهبندی سوغات طراحی کرده و از صنایعدستی زنان روستایی مانند جاجیم، فرت، نمد و گیاهان دارویی و … در آن استفاده کند.
گفتنی است این همایش طی دو روز برگزار شد که در روز اول همزمان با همایش غرفههای صنایعدستی و نمایشگاه عکس در سالن دانشگاه پیام نور کاشمر بر پا بود و در روز دوم از اقامتگاههای بوم گردی و جشنواره آلو و گردو و مناطق طبیعی شهرستان بازدید به عمل آمد.
خبرنگار: فاطمه نبوی ثالث