معرفی و حمایت از نویسندگان جوان هدف جایزه داستان سیمرغ نیشابور است
معرفی و حمایت از نویسندگان جوان هدف جایزه داستان سیمرغ نیشابور است

مؤسس انجمن و جایزه داستان سیمرغ نیشابور گفت: ششمین دوره جایزه داستان سیمرغ در دو بخش ملی و منطقه‌ای، ویژه نویسندگان ساکن نیشابور و متولد نیشابور در داخل و خارج از کشور با حضور شش داور مطرح کشوری برگزار خواهد شد.

به گزارش اختر شرق و به نقل از کتاب ایران؛ کتاب «ده داستان برای سیمرغ» شامل هشت داستان کوتاه برگزیده در پنجمین دوره جایزه داستان سیمرغ است که با گردآوری مصطفی بیان به چاپ رسیده است، داستان‌های نویسندگانی از تهران، آلمان، اسفراین، نیشابور و سوئد.

مصطفی بیان، مؤسس انجمن و جایزه داستان سیمرغ نیشابور، معتقد است که هدف از برگزاری جایزه داستان سیمرغ، در درجه اول شناسایی، کشف و معرفی نویسندگان جوان نیشابور و سراسر کشور و همچنین حمایت از این نویسندگان با معرفی و چاپ داستان آن‌ها در مجموعه‌ای مستقل است.

وی بابیان اینکه جایزه داستان سیمرغ، یک جایزه مستقل و مردمی است، می‌گوید: «اکثر جوایز ادبی جهان توسط دانشگاه‌ها، انجمن‌ها، شرکت‌های خصوصی و سازمان‌های مردم‌نهاد برگزار می‌شود. دولت می‌تواند نقش نظارتی داشته باشد و بدون شک، برگزاری جوایز و گردهمایی‌های ادبی، فرهنگی و هنری توسط نهادهای مردمی و با حمایت مالی دانشگاه‌ها و صنعت در شکوفایی فرهنگ و هنر جامعه و همچنین گسترش فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی و نیز تئاتر و صنعت سینما تأثیرگذار خواهد بود.»

به بهانه آغاز هشتمین سال فعالیت انجمن داستان سیمرغ نیشابور و انتشار کتاب «ده داستان برای سیمرغ» گپ‌وگفتی با مصطفی بیان داشتیم که در ادامه می‌خوانیم:

کتاب «ده داستان برای سیمرغ» که شما گردآوری آن را بر عهده داشتید و پیش‌تر از سوی نشر داستان به چاپ رسیده، شامل داستان‌های برگزیده پنجمین جایزه داستان سیمرغ است. ابتدا درباره جایزه داستان سیمرغ، به‌ویژه پنجمین دوره این جایزه بگویید.

انجمن و جایزه داستان سیمرغ نیشابور از تیرماه ۱۳۹۴ با مجوز رسمی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و شناسه خانه کتاب (دفتر گسترش ادبیات داستانی ایرانیان) شروع به کارکرد. سه دوره اول جایزه داستان سیمرغ در سال‌های ۹۴، ۹۵ و ۹۶ به شکل منطقه‌ای (ویژه نویسندگان ساکن نیشابور و متولد نیشابور در داخل و خارج از کشور) برگزار شد و داستان‌های برگزیده در یک مجموعه مستقل با عنوان «در خانه ماکسی یانگ را دوست نداشت» در سال ۱۳۹۷ توسط نشر داستان منتشر و یک سال بعد به چاپ دوم رسید.

چهارمین دوره جایزه داستان سیمرغ در سطح استان‌های شرق کشور (خراسان‌های شمالی، رضوی و جنوبی و استان سیستان و بلوچستان) در سال ۱۳۹۷ برگزار شد؛ که داستان‌های منتخب این دوره در مجموعه‌ای مستقل با عنوان «پری خورجنی» توسط همین نشر در سال ۱۳۹۸ وارد بازار کتاب شد. انجمن داستان سیمرغ نیشابور بعد از برگزاری ۴ دوره جایزه داستان سیمرغ تصمیم گرفت که این جایزه را به‌صورت دوسالانه و در دو بخش «ملی» و «منطقه‌ای» برگزار کند. پنجمین دوره جایزه داستان سیمرغ در سال ۱۳۹۹ با حضور شش داور در دو بخش «هیئت انتخاب» و «هیئت داوری» برگزار شد. این دوره را در شرایطی برگزار کردیم که جهان درگیر ویروسی ناشناخته به نام کووید ۱۹ بود. آیین اختتامیه این دوره به شکل مجازی در دی‌ماه ۱۳۹۹ برگزار شد. داوران محترم پنجمین جایزه داستان سیمرغ: خانم شیوا مقانلو، آقای منصور علیمرادی و آقای جواد پویان (در هیئت داوری) و آقای هادی خورشاهیان، خانم لیلا صبوحی و آقای مجید نصرآبادی (در هیئت انتخاب) بودند. داستان‌های منتخب این دوره را در مجموعه‌ای با عنوان «ده داستان برای سیمرغ» در اسفندماه سال گذشته توسط نشر داستان منتشر کردیم.

«ده داستان برای سیمرغ» شامل هشت داستان است. کمی درباره نویسندگان آثار، درون‌مایه و فضای داستان‌های این مجموعه توضیح دهید.

در این مجموعه داستان‌هایی از راضیه مهدی‌زاده از تهران، شقایق بشیرزاده از آلمان، مریم عزیزخانی از تهران، شیما محمدزاده مقدم از اسفراین، معصومه قدردان از اسفراین، حامد اناری از نیشابور، سولماز اسعدی از سوئد و جواد دهنوخلجی از نیشابور منتشرشده است. موضوع جایزه داستان سیمرغ، آزاد است و همین باعث شده که شاهد تنوع و خلاقیت در محتوا و شکل و فرم داستانی باشیم.

استقبال و همراهی استادان و نویسندگان در پنجمین دوره جایزه داستان سیمرغ را در مقایسه با دوره‌های قبل چگونه دیده‌اید؟

پنجمین دوره جایزه داستان سیمرغ با استقبال خیلی خوبی روبه‌رو شد. ۴۵۰ نویسنده از داخل و خارج از کشور در این رویداد بزرگ ادبی شرکت کردند که بیشترین داستان‌ها از استان‌های تهران، خراسان رضوی، مازندران، خوزستان و کرمانشاه ارسال‌شده است. همچنین از کشورهای کانادا، اسکاتلند، سوئد، آلمان، ترکیه، مالزی و هند نیز آثاری به دبیرخانه این جایزه ادبی رسیده بود.

با توجه به تجربه برگزاری پنج دوره از جایزه داستان سیمرغ، جایگاه این جایزه را در شناسایی، معرفی و درنهایت شکوفایی نویسندگان جوان چگونه ارزیابی می‌کنید؟

هدف از برگزاری جایزه داستان سیمرغ، در درجه اول شناسایی، کشف و معرفی نویسندگان جوان نیشابور و سراسر کشور است و همچنین با معرفی و چاپ داستان آن‌ها در مجموعه‌ای مستقل از این نویسندگان حمایت می‌شود. نیشابور در ادوار مختلف تاریخ، از مهم‌ترین شهر‌های علمی و فرهنگی و خاستگاه ادیبان و دانشمندان بوده و در ردیف ثروتمندترین و پُر‌جمعیت‌ترین شهرهای ایران قرار داشته است؛ بنابراین ضرورت داشت در چنین شهری با چنین پیشینه‌ای، انجمن ادبی تأسیس و جایزه مستقل ادبی برگزار شود. این مهم دیگر هدف ما از برگزاری جایزه سیمرغ بوده است.

جایزه داستان سیمرغ یک گردهمایی و رویداد مهم ادبی است که باعث می‌شود برای چند روز نویسندگان جوان نیشابور و منتخبان سراسر کشور در کنار داوران دورهم جمع شوند و درباره داستان صحبت کنند. بدون شک این نوع گردهمایی‌ها و دیدارها در رشد و شکوفایی ادبیات داستان‌نویسی ایران تأثیر گزار خواهد بود.

با توجه به اینکه داستان سیمرغ در نیشابور برگزار می‌شود تا چه میزان از ظرفیت‌های ادبی و فرهنگی این منطقه بهره می‌برید؟

در پاراگراف اول گزارش هیئت‌داوران پنجمین جایزه داستان سیمرغ آمده: «بی‌شک آنچه جایزه داستان سیمرغ را از بقیه جوایز ادبی متمایز می‌سازد، شهر برگزاری آن است. شهری که جز تکیه‌بر هویتی تاریخی، موطن و زادگاه دو تن از مشاهیر ادبی ایران و جهان حکیم عمر خیام و شیخ فریدالدین عطار است. از این منظر جایزه داستان کوتاه و سایر فعالیت‌های ادبی انجمن داستان سیمرغ در نیشابور می‌تواند نشانه‌ای باشد از ظرفیت این شهر، به‌عنوان یکی از مراکز ادبیات داستانیِ مستقل از پایتخت.» جایزه داستان سیمرغ، یک جایزه مستقل و مردمی است که در پنج دوره گذشته با حمایت بخش خصوصی و خیرین فرهنگی برگزارشده است.

اگر دقت کرده باشید اکثر جوایز ادبی جهان توسط دانشگاه‌ها، انجمن‌ها، شرکت‌های خصوصی و سازمان‌های مردم‌نهاد برگزار می‌شود. دولت می‌تواند نقش نظارتی داشته باشد و بدون شک، برگزاری جوایز و گردهمایی‌های ادبی، فرهنگی و هنری توسط نهادهای مردمی و با حمایت مالی دانشگاه‌ها و صنعت در شکوفایی فرهنگ و هنر جامعه و همچنین گسترش فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی و نیز تئاتر و صنعت سینما تأثیرگذار خواهد بود.

درباره ششمین دوره جایزه سیمرغ و مراحل برگزاری و داوری آثار توضیح دهید.

فراخوان ششمین دوره جایزه داستان سیمرغ هم‌زمان با آغاز هشتمین سال فعالیت انجمن داستان سیمرغ نیشابور، تیرماه اعلام خواهد شد. این دوره، مانند دوره گذشته در دو بخش «ملی» و «منطقه‌ای» (ویژه نویسندگان ساکن نیشابور و متولد نیشابور در داخل و خارج از کشور) با حضور شش داور مطرح کشوری برگزار خواهد شد.

ما در این دوره یک برگزیده در بخش «ملی» و یک برگزیده در بخش «منطقه‌ای» خواهیم داشت و در هر بخش، سه نویسنده شایسته تقدیر معرفی خواهیم کرد. به برگزیده بخش «ملی» تندیس سیمرغ و جایزه نقدی ۱۰ میلیون تومانی و به برگزیده بخش «منطقه‌ای» تندیس سیمرغ و جایزه نقدی پنج میلیون تومانی اهدا خواهد شد. به شایستگان تقدیر هر بخش نیز، لوح تقدیر و هدیه نقدی یک‌میلیون تومانی اختصاص داده‌ایم. داستان‌های برگزیده این دوره هم مانند دوره گذشته در مجموعه‌ای مستقل به چاپ خواهند رسید.

image_printچاپ مطلب

Visits: 3